NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  RYBÍZ ČERNÝ.
Ribes nigrům, meruzalka černá, rybíz černý

Popis.
Rozložitý 1 - 1,5 m vysoký keř s letošními větévkami chlupatými, světlými, později červenohnědými, s 3 - 5laločnými listy dvakrát hrubě pilovitými.
Žlutozelené zvonkovité květy má uspořádané v hrozny. Plody jsou kulovité, černé bobule. Celá rostlina nepříjemně páchne. Kvete v dubnu a květnu.

Výskyt.
Planě roste zejména ve vlhkých lesích SSSR, u nás na rašeliništích na Třeboňsku, Budějovicku, na Šumavě a na mnohých místech Slovenska. Pěstuje se v zahradách i na plantážích. Rozmnožuje se vegetativně.
Užívaná část. List (Foliům ribis nigři) a plod (Fructus ribis nigři).

Sběr a úprava.
List se sbírá v době květu rostliny a krátce ještě po odkvětu, plod v době zralosti. List se suší ve stínu, plod se nejčas-těji užívá čerstvý na kompot, zavařeninu, šťávu a víno. Při umělém sušení nemá teplota překročit 40°. Droga má zvláštní osobitý, ploštice vy pach, který při zpracování částečně mizí.

Účinné látky a působení.
Obsahuje vitamín C, B, vitamín P a karoten (zejména v plodech), soli draslíku, třísloviny a bioflavonoidy, pektinové látky, 2 - 4 % volných kyselin a červené anthokyanové barvivo. Listy obsahují asi 0,7 % silic s cymolem.
Obsahem vitamínu C se plody meruzalky řadí mezi nejbohatší vitaminózní suroviny s obsahovým rozpětím 210 - 400 mg%, vedle rakytníku, papriky a petržele.
V léčitelství se listy osvědčily jako prostředek diuretický, diaforetický a protiprůjmový. Přidávají se do čajových směsí. Nedoporučuje se dlouhodobé užívání, protože silice obsahuje cymolovou složku. Plody se také používají ke zlepšování barvy některých červených vín a ovocných konzerv.

Užití.
Jako diuretikum, diaforetikum, antidiarhoikum a roborans.
Listová droga se vnitřně používá ve formě nálevu (2 čajové lžičky řezané drogy na šálek vody) při onemocnění z nachlazení, kašli a černém kašli, při revmatismu, onemocnění močových cest a průjmech. Ke zlepšení chuti nálevu se doporučuje použít listy dříve spařené a usušené nebo čajový nálev smíšený s mlékem.
Plody mají podobné užití při kašli a chrapotu jako listy. Užívají se také jako diuretikum a jsou vhodným prostředkem i proti dně. Šťáva plodů svým obsahem zvyšuje pružnost cév a odolnost organismu vůči prochladnutí. Listy i plody podporují látkovou výměnu.

Poznámka.
Příbuzným druhem je rybíz červený (Ribes rubním) a jeho různé pěstované druhy s plody bílými, červenými a černými kolektivního druhu Ribes Silvestře Lan. Obsah vitamínů je menší. Příznivě působí při horečkách, jaterních a ledvinových nemocech. Léčebně se meruzalce černé nevyrovná.